Uniajan unelmia, Hanna Varis.

Mai-Art Gallerian heinäkuun näyttely: Hanna Variksen "Uniajan unelmia".

Hanna Varis on tunnettu suomalainen taidegraafikko sekä -maalari. Hänen näyttelynsä kokoaa kiehtovia tarinoita, näkyjä ja arjen ihmeitä taiteilijan uran ja elämän varrelta. Variksen taide onkin kuin loputonta, kerrostuvaa satua ja tarujen lumoa. Kuvien aarrearkusta avautuu yhä uusia tulkintoja. Ainutlaatuiset arjessa ja matkoilla nähdyt ja eletyt kokemukset kerrostuvat ja limittyvät myytteihin ja arkkityyppisiin kertomuksiin.

”Minun kieleni on kuva. Jos olisin sanallistaja, olisin kirjailija”, Hanna Varis kuvaa.
”Olenkin aina ollut tarinankertoja kuvin, tutkimusmatkailija ajassa ja arjessa. Lumoudun jokapäiväisistä ihmeistä, mysteereistä, myyteistä ja saduista. Näen arjen värikkäänä ja maagisena, ja haluan kertoa näitä kertomuksia kuvissani.
Minulle pieni on uusi suuri, ja toisaalta suuresta kasvaa yhä uutta suurta!
 Haluan tarjota esteettistä iloa ja toivon voivani tässä ajassa välittää kiitollisuuden kokemuksia siitä mitä meillä on. Työssäni yhdistän perinteisen taidegrafiikan edellyttämää tarkkuutta, hitautta ja kädentaitoja ripaukseen taikuutta. Olen kuullut teosteni olevani kuin pieniä satukirjoja aikuisille.”Hanna Varis on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta Korkeakoulusta. Hän on pitänyt yli 80 yksityisnäyttelyä ja osallistunut yli sataan yhteisnäyttelyyn sekä kotimaassa, että ulkomailla yli 40-vuotisen monipuolisen taiteilijan uransa aikana. Hänen töitään on merkittävissä kokoelmissa, muun muassa Kiasmassa, Amos Andersonin taidemuseossa, Helsingin kaupungin taidemuseossa, Eduskunnan kokoelmissa sekä Wienin Albertina-museossa.


Leave a comment